امروز : 02 خرداد 1397 ساعت 03:36

همایش ملی کله باد؛ رئیس جهاد دانشگاهی واحد لرستان: ادبیات بومی تجلی سیر جریانات و فرآیندهای یک قوم است

رئیس جهاد دانشگاهی واحد لرستان گفت: زبان و ادبیات بومی تجلی سیر جریانات و فرآیندهای یک قوم و در یک کلام تاریخ است.

به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی واحد لرستان، سید علی نادر دهقانی الوار در سومین همایش ملی بررسی سیر تحول ادبیات بومی در لرستان که در محل سالن آمفی تئاتر دانشگاه لرستان برگزار شد، افزود: زبان و ادبیات یک قوم، جامعه و ملت اساس و بستر سرمایه‎های فرهنگی، ریشه هویت و تجلی دهنده شخصیت ما در مراودات است؛ از این رو گفتگوها و مراودات ما در ادبیات بومی از این منظر اهمیت پیدا می‎کند.

وی با بیان اینکه در تار و پود و روح کلمات و جملات ادبیات ما یک خاستگاه و شخصیت نهفته است که ساخته زیست بوم، فرهنگ، دین و شخصیت ماست، اظهار کرد: این مهم خاستگاهی است که بر اساس رخدادهای سیاسی و حاکمیتی شکل گرفته است.

عضو هیئت علمی جهاد دانشگاهی واحد لرستان با اذعان به اینکه تعامل بین حکومت‎ها و نحوه ارتباطات بین ساختار سیاسی مردم، نوعی ادبیات است، ادامه داد: زبان و ادبیات بومی تجلی‎گاه دین، مذهب، آیین، برداشت از خدا و دین و روابط بین انسان و معنویت است و این مهم نشان‎دهنده جریانات تاریخی است که در هر کشوری رخ می‎دهد.

وی گفت: زبان و ادبیات بومی تجلی سیر جریانات و فرآیندهای یک قوم و در یک کلام تاریخ است.

دهقانی با اشاره به اینکه با این برداشت از ادبیات بومی و از این زاویه می‎توان گفت ادبیات بومی یک دریچه به عالم بزرگتر و دنیایی وسیع است که در این عالم شخصیت تجربه، دانش و هنر نهفته است و در آن عالم استراتژی‎های مبتنی بر شرایط محیطی و انسانی برای تکامل، پیشرفت و توسعه نهفته است.

وی با طرح این سوال که با این عالم هستی و سرمایه بزرگ چه می‎کنیم و چه برخوردی با آن داریم؟ تصریح کرد: متاسفانه امروز صحبت کردن به زبان بومی را نوعی بی‎کلاسی و ننگ می‎دانیم به گونه‎ای که حتی برای متمدن جلوه دادن فرزندانمان به آنها زبان خارجی می‎آموزیم.

رئیس جهاد دانشگاهی واحد لرستان با بیان اینکه متأسفانه امروز می‎هراسیم زبان بومی را آموزش دهیم، اضافه کرد: چه اشکالی دارد در دانشگاه‎ها زبان بومی را در قالب کارگاه‎ها و سمینارها برگزار کنیم چرا نباید روی زبان و ادبیات بومی لرستان که سرمایه‎ای عظیم است کار کنیم؟

وی با اشاره به اینکه هراس از ادبیات و زبان بومی، نوعی خودزنی فرهنگی است که ما را از هویتمان دور می‎کند در حالی که قوم لر به صداقت، دینداری، گذشت و ایثار مشهور است، یادآور شد: این موضوعات در ادبیات ما متجلی است؛ قوم لر نسبت به روابط بین انسان و خدا یک تعریف شفاف دارد.

عضو هیئت علمی جهاد دانشگاهی واحد لرستان افزود: متأسفانه در حوزه ادبیات بومی استان کم کاری‎های زیادی شده و نیاز است متولیان امر و سازمان‎های فرهنگی که مهمترین وظیفه‎شان حفظ میراث فرهنگی است تلاش کنند و زبان را که یک شاخص برای این میراث محسوب می‎شود، حفظ کنند.

دهقانی بیان کرد: برای حفظ ادبیات و زبان بومی نیاز است کتاب‎ها و گنجینه‎ای از نام‎ها و اسامی لری جمع‎آوری و نام‎گذاری‎ها برای فرزندان، میدان‎ها، کوی و برزن بر اساس خاستگاه‎های فرهنگی و ادبیات بومی و محلی ما باشد.

رئیس جهاد دانشگاهی واحد لرستان یادآور شد: نیاز است سالنامه‎ای به زبان لری منتشر کنیم؛ همچنین پژوهشکده یا پژوهشگاهی ایجاد کنیم چرا که ما برای گنجینه‎های زیر خاکی خود موزه می‎سازیم و نیاز است برای تک‎تک کلمات موزه بسازیم و بر تحلیل و ترویج واژه‎های لری پژوهش کنیم.

وی خاطرنشان کرد: جهاد دانشگاهی به عنوان یک نهاد فرهنگی و پژوهشی قدم‎هایی را در این باره برداشته و این همایش کله‎باد برای گرامیداشت ادبیات بومی و محلی بوده و از متولیان امر فرهنگ درخواست داریم نسبت به ترویج و احیا این زبان و مطرح شدن آن در عرصه ملی تلاشی بیش از پیش داشته باشند.